top of page
Foto van schrijverJeroen Dijkstra

Zzp en loondienst tegelijk, hoe werkt dat met belasting?

Bijgewerkt op: 27 mei 2022

Het kan zijn dat jij op dit moment voor meerdere bedrijven werkt, waarbij je voor het ene bedrijf in loondienst werkt en voor andere bedrijven als zzp'er. Hoe zit dat belastingtechnisch? En hoe handig is het? Dat leg ik uit in deze blog.



Toestemming van je werkgever


Om te beginnen, het is gewoon mogelijk om meerdere banen tegelijk te hebben vanuit belastingoogpunt; of dat nou gaat om meerdere dienstverbanden in loondienst, meerdere opdrachtgevers als zzp'er (graag zelfs), of een combinatie van de beiden naast elkaar. In je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting (die aangifte die je ieder jaar in het voorjaar in moet vullen) worden al je bronnen van inkomen op één hoop gegooid en over dat totale bedrag aan inkomen betaal je belasting. Het maakt niet uit dat een deel daarvan loon is en een deel daarvan winst.


Of je als zzp'er aan de slag mag naast je werk in loondienst kan eerder nog een contractueel dingetje zijn: soms neemt je werkgever een concurrentie- of relatiebeding op in je contract en moet je beloven dat je niet in dezelfde branche actief wordt buiten je baan om. Als je op dit moment in loondienst werkt en daarnaast ook als zzp'er, is het misschien handig om eerst even te checken of je überhaupt toestemming hebt voor jouw zzp-loondienst constructie als je dat nog niet hebt gedaan.


Belasting over je winst


Het eerste waar je op moet letten als je in loondienst en als zzp'er tegelijk werkt, is dat je over het stukje inkomen wat je als zzp'er verdient, je winst, nog inkomstenbelasting af moet dragen. Over je loon wat je in loondienst verdient, houdt jouw werkgever al iedere maand belasting in. Je werkgever geeft vervolgens aan de Belastingdienst door wat jij bij hem verdiend hebt en draagt direct de ingehouden belasting af. Werkgevers zijn dus eigenlijk een beetje ambtenaar.


Als je vervolgens je aangifte inkomstenbelasting doet, zie je daarom waarschijnlijk al precies het bedrag staan wat je bij die werkgever in loondienst verdiend hebt (maar controleer dit altijd wel even).


Alles wat je als zzp'er verdiend hebt, moet je echter zelf opgeven in de aangifte. Dat is je winst en daar moet je zelf nog belasting over afdragen. Hoeveel dat is, hangt compleet af van hoeveel omzet je hebt behaald, hoeveel zakelijke kosten je hebt gemaakt en welke aftrekposten je mag gebruiken. Reserveer daarom over het inkomen wat je als ondernemer hebt verdiend een deel voor je inkomstenbelasting. Als je je niet voor de Kleineondernemersregeling (KOR) hebt aangemeld, zit er tussen het geldbedrag wat je op je rekening hebt staan waarschijnlijk ook nog een deel btw, die niet van jou is en die je ook nog moet afdragen. Het is daarom aan te raden om een aparte, zakelijke rekening te gebruiken speciaal voor je inkomsten uit je zzp-werkzaamheden om het overzichtelijk te houden.


Extra belasting over je loon


Dat je geld moet reserveren voor de belasting op je winst, is echter maar één deel van het verhaal. Wat door veel mensen namelijk vergeten wordt: je zult waarschijnlijk ook een beetje meer belasting moeten gaan afdragen over je loon als je ernaast als zzp'er werkt.


Dat zit zo: in Nederland hebben we een progressief belastingstelsel. Dat betekent dat hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Niet alleen omdat je over meer euro's belasting moet afdragen, maar ook omdat je per euro ook een hoger deel moet afdragen.


Zoals eerder uitgelegd, houdt jouw werkgever maandelijks belasting in op jouw loon. Dat doet hij op basis van een berekening, waarbij hij uitgaat van een bepaald jaarinkomen. Dat jaarinkomen wordt berekend alsof je alléén bij hem in dienst bent in dat jaar. Op basis van dat jaarinkomen wordt het totale bedrag aan belasting berekend en dat wordt weer teruggerekend naar jouw maandelijkse beloning. Blijf je het hele jaar in dienst bij die werkgever en verdien je er niets naast, dan heeft je werkgever in twaalf maanden tijd precies voldoende belasting ingehouden wat je in dat jaar moet afdragen. In dat geval betaal je in je aangifte precies nul euro bij.


Werk je naast je loondienst ook nog als zzp'er, dan valt jouw jaarinkomen hoger uit dan waar jouw werkgever rekening mee heeft gehouden. En dat betekent dat je werkgever met een ander, làger percentage belasting rekening heeft gehouden. Zodoende moet je in je aangifte daarom nog bij gaan leggen over de belasting over je loon, náást je belasting over je winst. Als dit lastig klinkt, kijk hieronder dan naar een voorbeeld.


Voorbeeld

Je verdient 1.600 euro bruto per maand in loondienst. Je werkgever rekent uit dat je met twaalf maanden en je vakantiegeld een jaarsalaris pakt van ongeveer 20.000 euro (versimpeld voor het voorbeeld).


Een jaarinkomen van 20.000 euro is beneden modaal en onze wetgever heeft bedacht dat mensen die zo 'weinig' verdienen niet zoveel hoeven bij te dragen aan de schatkist. Met een jaarinkomen van dit bedrag zal je in principe maar 1.271 euro (belastingjaar: 2021) aan belasting hoeven af te dragen in je belastingaangifte, oftewel maar 6,4%.


Terug naar jouw maandsalaris: jouw werkgever houdt op basis hiervan iets meer dan honderd euro in op jouw bruto maandloon en je krijgt per maand netto bijna 1.500 euro op je rekening gestort.


Maar stel nu dat jij hiernaast ook als zzp'er aan de slag gaat. Je hebt een goede omzet en na het aftrekken van je zakelijke kosten en de aftrekposten die voor jou beschikbaar zijn, blijft er een winst over van 10.000 euro voor dat jaar. Jouw jaarinkomen wordt daarmee 30.000 euro; 20.000 euro loon en 10.000 euro winst. Daarover zal je een bedrag van 4.760 euro over moeten afdragen in je aangifte inkomstenbelasting (belastingjaar: 2021). Dat is 15,9%.


Dat betekent dat jij 15,9% belasting betaalt over die winst van 10.000 euro à 1.590 euro, maar ook 15,9% van loon van 20.000 euro à 3.180 euro. Jouw werkgever heeft maar rekening gehouden met een bedrag van 1.271 euro. Daarom zal je ook nog bijna 2.000 euro extra moeten bijleggen in je aangifte inkomstenbelasting over je loon.


Wat betekent dit voor jou


Het is niet 'erg' dat je werkgever te weinig belasting heeft ingehouden op jouw loon. Je werkgever is verplicht om op basis van bepaalde regels slechts een inschatting van jouw jaarsalaris te maken bij het uitbetalen je loon en het is niet ongebruikelijk als er aan het eind van het jaar nog een correctie moet komen (dat kan ook in positieve zin zijn!). Fijn is het natuurlijk niet als je bij moet leggen. Want wat maak je hieruit op? Hoe meer jij verdient, hoe minder jij netto van je loon gaat ontvangen.


Hoeveel extra belasting je bij moet betalen hangt volledig af van de bedragen waarmee jij rekent. De bedragen die ik in dit voorbeeld heb gebruikt, zijn denk ik niet heel hoog en niet heel laag. Als je in een jaar tijd 5.000 euro loon hebt ontvangen en 5.000 euro winst hebt gemaakt als zzp'er, dan is het lood om oud ijzer en heb je niet met het bovenstaande probleem van doen. In dat geval zal je nog steeds nauwelijks belasting hoeven betalen over je loon als je extra bijklust als zzp'er. Aan de andere kant: verdien jij 25.000 euro in loondienst en daarnaast ook nog 25.000 euro als zzp'er, dan ga je een fors hoger belastingpercentage betalen. Uiteindelijk zal je dan ruim 5.000 extra belasting over je loon moeten afdragen van het bedrag wat je netto uitbetaald kreeg.


Takeaways


Dan zijn er twee takeaways, denk ik. De eerste is praktisch van aard. Hou rekening met extra belasting als je naast je werk in loondienst ook gaat werken als zzp'er; niet alleen met de belasting over je winst, maar ook met méér belasting over je loon. Het zou zo maar eens een aanslag kunnen worden op je budget, als je bijvoorbeeld besluit om een jaar flink te werken om vervolgens met dat geld een aantal maanden op reis te gaan. Dan is een onaangename verrassing bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting vanuit je hangmat in Mexico natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten, zeker als dat betekent dat je je reis gezien je budget met dan moet verkorten.


De tweede takeaway is er één om misschien iets rustiger bij stil te staan: je kunt je op een gegeven moment gaan afvragen of meer verdienen altijd zoveel loont. Je zult natuurlijk altijd meer verdienen als je meer verdient, om het even op z'n Cruijffs te zeggen. Maar voor elke euro extra die je verdient, ga je een groter deel van al je verdiende euros in de gemeenschapspot moeten leggen. Zoveel zelfs, dat je op een gegeven minder dan de helft van die extra verdiende euro mag houden. Zoals een kennis het mij vroeger schetste: tot aan juni werk ik voor Nederland, pas daarna mag ik het geld zelf houden. Werk je daarentegen minder, dan mag je misschien wel elke euro nagenoeg zelf houden. Misschien wel interessant om daar eens bij stil te staan. Daarbij kun je praktische overwegingen, zoals wat eigenlijk het efficiëntste aantal uren is om te werken, ook spiegelen met je eigen belastingmoraal: hoe denk je over jouw bijdrage aan onze zorgstaat, waar je ongetwijfeld flink van geprofiteerd hebt? Food for thought!



Comments


bottom of page