top of page
Foto van schrijverJeroen Dijkstra

Moet ik mij registreren voor de btw als zelfstandige?

Bijgewerkt op: 2 jun. 2022

Er bestaat veel verwarring over de vraag of je je wel of niet moet registreren voor de btw als zelfstandige. Het korte antwoord is: waarschijnlijk wel, ja. Je wordt namelijk al heel snel door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de btw. Maar er circuleren veel verschillende opvattingen op platforms, internetfora en informatiepagina's.


Verkeerde opvattingen

Opvattingen die niet, of niet helemaal, juist zijn, zijn:


“Ik hoef me niet te registreren voor de btw, want:
  • Ik draai niet zoveel omzet;

  • Ik ga de KOR toepassen;

  • Ik voldoe niet aan het urencriterium;

  • Ik ben freelancer;

  • Ik werk in de zorg."


Verschillen op platforms

Als je als zelfstandige maaltijdbezorger, horecawerker of taxichauffeur werkt via een platform, kan je per platform een ander verhaal te lezen krijgen over je btw-registratie. Zo laat horecaplatform Temper je slechts één keer zonder btw-nummer werken en zul je vanaf de tweede keer met een btw-registratie moeten komen. Deliveroo laat daarentegen ‘riders’ tot wel 650 euro verdienen (ofwel ~ 130 ritjes), èlke vier weken weer, zonder een btw-nummer te vragen.


Verschillen in terminologie

Ook wordt er verschillende terminologie gebruikt als het gaat over zelfstandigen. Zo zou je als ‘freelancer’ geen btw te hoeven rekenen en als ‘zzp’er’ weer wel.


Wanneer moet ik mij registreren?

Er bestaat voor de Belastingdienst geen enkel verschil in hoe je jezelf noemt. Freelancer, zzp’er of zelfstandige; de Belastingdienst kent alleen het onderscheid tussen ondernemer en geen ondernemer. Of je ondernemer bent, bepalen ze zelf.


Het criterium dat de Belastingdienst hanteert om te bepalen of je je moet registreren is dit: verricht je zelfstandig ‘economische handelingen’? Dat betekent: als jij zonder een baas activiteiten onderneemt waarmee je geld verdient - buiten je vrienden- en familiekring om - , dan moet je je registreren. Het enige is dat die activiteiten niet ‘incidenteel’ moeten zijn. Je moet die activiteiten enigszins ‘duurzaam’ (plegen te) verrichten.


Wat is duurzaam?

Wat is niet ‘duurzaam’?


  • Je verkoopt ééns per jaar wat op Marktplaats;

  • Je laat jezelf een weekje inhuren als zelfstandige kok;

  • Je organiseert eenmalig een grote filmavond voor de hele buurt, waar je ook eten en drinken verkoopt.


Wat is wel ‘duurzaam’?


  • Je verkoopt maandelijks spullen op Marktplaats die je daar inkoopt voor een lager bedrag;

  • Je laat jezelf de komende maanden ieder weekend inhuren als zelfstandige kok;

  • Je organiseert ieder kwartaal een grote filmavond voor de hele buurt, waar je ook eten en drinken verkoopt.


Drempelbedrag

De enige tegemoetkoming voor de allerkleinste ondernemers is een drempelbedrag van 1.800 euro omzet. Blijf je daaronder, alleen dan hoef je je niet te registreren voor de btw.


Kom je daarboven, maar blijf je (jaarlijks) onder de 20.000 euro omzet, dan kan je de Kleineondernemersregeling aanvragen. Maar, dan moet je jezelf wel éérst registreren.


Vrijstellingen

Hetzelfde geldt voor zelfstandigen die werken in een branche die vrijgesteld is van btw. Ook zij moeten zich registreren voor de btw als zij aan de bovengenoemde voorwaarden voldoen. De economische activiteiten kunnen vervolgens vrijgesteld zijn van btw, waardoor geen btw hoeft te worden gerekend of zelfs geen aangifte hoeft te worden gedaan. Overigens zijn niet alle activiteiten binnen een vrijgestelde branche vrijgesteld van btw (bijvoorbeeld managementactiviteiten binnen de zorg).


Verschil met inkomstenbelasting

Het grote verschil met het ondernemersbegrip in de inkomstenbelasting is dat je daar ook nog structureel winsten van een zekere omvang voor moet (kunnen) behalen.


Ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting is over het algemeen iets wat jij wilt zijn, mede vanwege de gunstige belastingvoordelen die je dan krijgt. Vandaar dat de Belastingdienst daar niet iedereen direct voor toe laat. Wat btw betreft is het juist de Belastingdienst die graag wil dat jij ondernemer bent, zodat je niet oneerlijk concurreert met andere bedrijven die wel btw op hun verkoopprijs moeten rekenen.


Je kunt dus wel ondernemer zijn voor de btw, maar niet voor de inkomstenbelasting.


Ik moet me denk ik registreren… En nu?

Zo bezien moet je jezelf dus al vrij snel registreren voor de btw. Gegarandeerd dat velen die structureel zelfstandig bijklussen of een online handel hebben dat niet doen. Moet je dan toch maar op eigen houtje het btw-registratieformulier indienen op de website van de Belastingdienst?


Enerzijds lijkt de controle vanuit de Belastingdienst op kleine ondernemers zeer gering, dus als je niet te groot wordt lijk je ermee weg te komen. Anderzijds kan de boete als ze erachter komen zeer hoog zijn. Niet alleen kun je dan een boete verwachten voor het verzaken om te registreren èn het verzaken om aangiftes te doen, maar ook kan er een boeterente op het totaal aan misgelopen btw worden gerekend. Reken maar uit.


Als je overigens als zelfstandige werkt voor andere bedrijven, wordt jouw uurtarief of verkoopprijs feitelijk niet hoger voor de andere partij als je je registreert voor de btw, omdat die de btw gewoon weer mag aftrekken. Btw-registratie leidt dan alleen tot een klein beetje administratieve rompslomp.

40 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page